Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora izradila je kratki edukativni video koji je namijenjen djeci vrtićke dobi kako bi uz pomoć video-trenerice obilježili 10. rujna Hrvatski olimpijski dan.

Gradska sportska zajednica uz pomoć Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan tradicionalno je obilježavala ovaj dan na području Čakovca, ali zbog pandemije virusa COVID-19 vanjsko osoblje, pa tako i treneri ne mogu više ući u odgojno obrazovne ustanove.

Da bi se Hrvatski olimpijski dan ipak obilježio, u razgovoru s ravnateljicom Dječjeg vrtića Čakovec Gordanom Šoltić Siladi došlo se na ideju izrade videa namijenjenog vrtićarcima. Zajedničkim snagama gradske i županijske sportske zajednice osmišljen je projekt iza kojeg je stao Hrvatski olimpijski odbor.

“Pandemija koronavirusa i brojna prateća ograničenja prisilila su nas da pronalazimo nove načine kako bismo sport približili pučanstvu, posebice najmlađima. Ovime smo željeli da naša video-trenerica Tanja dođe u predškolske ustanove u cijelom Međimurju gdje će djelatnici i polaznici obilježiti Hrvatski olimpijski dan ” izjavio je dopredsjednik županijske sportske zajednice Mario Vukoja dodavši kako je link s videom poslan svim vrtićima u Međimurju.

U 13-minutnom uratku u glavnoj ulozi je trenerica Tanja Mesarić Novak iz Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Čakovec. Mesarić Novak je završila kineziološki fakultet i više od dva desetljeća je u sportu. Autorica je programa Univerzalne sportske igraonice i škole kojeg je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Osim toga, autorica je još četiri sportskih programa namijenjenih djeci predškolske i dva školske dobi. “Bilo mi je zadovoljstvo snimati vježbice za mališane i nadam se da će oni uživati kao što sam uživala i ja” izjavila je trenerica Tanja.

Hrvatski olimpijski dan obilježava se svake godine 10. rujna i to povodom utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. Cilj obilježavanja dana je razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnijem uključivanju građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.

Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica koja predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje čovječanstvo.

link za video na youtube:

link za preuzimanje videa na google drive:

https://drive.google.com/file/d/1MXq1-i2zCZygcdvRWXPbNC2dhx7Fb5Sy/view?usp=sharing