Veselo, razigrano, nasmijano i sportski bilo je danas u Perivoju Zrinski, ali i u predškolskim i školskim ustanovama diljem Međimurja. Naime, pozivu čakovečke i međimurske sportske zajednice na obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana odazvali su se brojni vrtići i škole.

U čakovečkom Perivoju Zrinski su obje sportske zajednice u suradnji s Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan iz Čakovca za čakovečke vrtićarce organizirali „Orijentacijsko kretanje po Perivoju Zrinski sa zadacima“. Više od 500-tinjak mališana posjetilo je šest punktova u čakovečkom parku u prijepodnevnim satima. Na svakom punktu, koji je bio obilježen zastavom Hrvatskog olimpijskog odbora, mališani su dobili pečat na karticu, ali i jednostavne zadatke koje su morali obaviti.

„Nisu to bile teške zadaće nego su morali skakati u zrak, trčati na mjestu, stajati na jednoj nozi i slično. Oni su se već nahodali dok su došli do čakovečkog centra, a nakon toga su još i pješke napravili krug po Perivoju“ izjavila je Tanja Mesarić, trenerica u GK Marijan Zadravec Macan i dodala kako se u klubu uvijek rado odazivaju na poziv sportskih zajednica za sudjelovanje u različitim aktivnostima.

Obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana pridružila se i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini koja nije krila zadovoljstvo odazivom. „Veseli me što je tako veliki broj mališana došao u zeleno srce grada. Kulisa čakovečkog Starog grada savršeno se uklopila u obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana, a cijeli event je samo potvrdio da smo zaista grad sporta“ istaknula je Cividini.

10. rujna svake godine obilježava se Hrvatski olimpijski dan. U obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana posebno su pozvane predškolske i osnovnoškolske ustanove. Tako su čakovečke škole imale sljedeće aktivnosti: 1.OŠ zajedničko tjelesno vježbanje s višim razredima, 2.OŠ šetnju gradom Čakovcem u trajanju od dva školska sata, 3.OŠ vježbanje učenika u trajanju od 15 minuta, a u OŠ Ivanovec je nakon tjelesnog vježbanja cijele škole odigrana revijalna košarkaška utakmica između dječaka i djevojčica.

Za vrtićarce koji neće doći u Perivoj kao i za one iz drugih dijelova Međimurja pripremljen je video na temelju kojeg mogu odraditi kratko vježbanje u dvorištu ili prostorijama vrtića. Iz Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga Čakovca poručuju kako će i dalje osmišljavati načine da obilježe značajne datume iz sportske povijesti.

„Kontinuirano obilježavamo i Hrvatski i Međunarodni olimpijski dan, a od velike pomoći nam je podrška koju dobivamo od Hrvatskog olimpijskog odbora. Zbog različitih ograničenja prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 moramo biti domišljati u pronalasku načina da s jedne strane uključimo što veći broj djece, a s druge da se poštuju trenutne mjere“ istaknuo je tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec dodavši kako je ovogodišnji format obilježavanja naišao na veliko odobravanje te da će se uz određenu nadogradnju primjeniti i sljedeće godine.

Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo. Cilj obilježavanja dana je razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnije uključivanje građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.