Veselo, razigrano, ali i sportski bilo je danas u vrtićima u Čakovcu i Nedelišću. Naime, Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije sa svojim partnerima Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan i Zajednicom sportskih udruga Čakovca, s vrtićarcima je obilježila Međunarodni Olimpijski dan. Obilježavanje dana dio je projekta kojeg financira Hrvatski olimpijski odbor, a u Međimurju je bio usmjeren najmlađima.

Tako je vrtić Zvončić iz Nedelišća dan obilježio odlaskom u Sportsko gimnastički centar ATON gdje su treneri Tanja Mesarić Novak i Luka Prprović u 45 minuta polaznike upoznali s tjelovježbom i elementima gimnastike. “Naš cilj je da se što više djece uključi u tjelesnu aktivnost. Koronavirus nas je malo zatvorio, svi smo jedva dočekali da se malo možemo družiti, da su djeca aktivna”, kazala je Mesarić Novak.

Oduševljenje se vidjelo i na dječjim licima, njihovom ponašanju, ali i riječima. “Meni je najljepše kad skačemo u spužve i trčimo. Treneri su jako dobri prema nama, a kad narastem i ja ću biti sportašica”, izjavila je Lorena Ciceli iz Nedelišća. Obilježavanju Međunarodnog Olimpijskog dana pridružio se i načelnik Nedelišća Darko Dania koji je rekao kako mu je izuzetno drago da se taj dan obilježava u ATON-u.”Po ovoj dvorani smo poznati ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavom svijetu i prigodno je da tu slavimo duh olimpizma” poručio je.

Sličnu atmosferu treneri Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan stvorili su i u čakovečkim vrtićima Cvrčak i Cipelica. U Cvrčku su svi mališani, zajedno sa svojim odgojiteljicama bili povedeni u tjelovježbu na igralištu u sklopu vrtića. Od zagrijavanja, trčanja, igara pa do rastezanja, sve su obavili beprijekorno. Odgojiteljica Ivana Škrobar poručila je kako su djeca uživala u svakoj vježbi koju je osmislio trener Luka te da se vesele njegovom ponovnom dolasku.

I u vrtiću Cipelica je bila slična situacija. Smijeh, veselje, trčanje i baloni zabavljali su brojne vrtićarce i njihove odgojiteljice. Ravnateljica Gordana Šoltić Siladi pohvalila je suradnju s Gimnastičkim klubom i Zajednicom sportskih udruga Čakovca. “Zaista sam sretna i vesela. Djeca su vrlo kvalitetno vježbala, vježbe su im se sviđale, a trenerica Tanja ih je znala jako dobro motivirati”, kazala je, dodavši kako bi mališani svakodnevno trebali biti na zraku i vježbati.

Dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije Mario Vukoja izjavio je kako žele uključiti što više djece od što ranije dobi u razne sportske aktivnosti te im od najranijih dana ugraditi duh olimpizma. “Pravi partner u tomu su nam čakovečki gimnastičari koji i u Čakovcu i u Nedelišću maksimalno uključuju taj uzrast u svoje programe”, poručio je.

Olimpijski dan se obilježava 23. lipnja kao spomen na 1894. i osnivanje Međunarodnog olimpijskog odbora te donošenje odluke o održavanju modernih olimpijskih igara. Prvi Olimpijski dan je obilježen 1948. u devet država, a danas se obilježava u više od 145 zemalja svijeta na svim kontinentima. Svi vrtići koji su sudjelovali u obilježavanju Olimpijskog dana od HOO-a su primili na dar i prigodne slikovnice.