U Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije, krovnoj županijskoj sportskoj organizaciji imaju razloga za zadovoljstvo. Kako je istaknuo predsjednik Zajednice Mato Kljajić na redovnoj sjednici Skupštine koja je održana u srijedu 26. travnja 2017. u NGC ATON u Nedelišću u 2016. osim dobrih sportskih rezultata podmirene su sve financijske obveze prema sportskim udrugama, piše portal medjimurjepress.net.

Kljajić je posebno pohvalio suradnju s Međimurskom županijom koja je i u prošloj godini ispoštovala dogovoreno i za potrebe sportaša isplatila 1.210.000 kuna. Osvrčući se na suradnju sa županijskim vlastima u protekle četiri godine izrazio je zahvalu u ime svih sportaša na podršci, razumijevanju i pomoći, posebno pohvalivši angažman župana Matije Posavca. Govoreći o financijama predsjednik Zajednice istaknuo je i doprinos Međimurje-plina koji je sa svojom donacijom od 80.000 kuna pokazao veliku društvenu odgovornost i osjećaj za potrebe sportaša u našem kraju.

Naglasio je i suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom koji je sa 155.000 kuna podržao projekte u Međimurju. Za sportske rezultate u 2016. pak je izjavio da su jako dobri, posebno kada se uzme u obzir financijska situacija u udrugama koje većinom funkcioniraju na volonterskoj bazi. Među aktivnostima koje je u prošloj godini provela Županijska zajednica spada tradicionalna vrtićka olimpijada, izbor i proglašenje najboljih sportaša te podjela nagrada Franjo Punčec zasluženim sportskim djelatnicima.

U 2016.-toj održane su dvije sjednice Skupštine i sedam sjednica Izvršnog odbora, a članovi Izvršnog odbora značajno su se angažirali oko akcija Zajednice. Sjednici Skupštine prisustvovao je i član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec koji je skupštinare izvijestio o izradi Nacionalne strategije za razvoj sporta. Rekavši kako trenutačno traju radionice i savjetovanja diljem Hrvatske na kojoj sudjeluju mnogi sportaši i sportski djelatnici, izjavio je da taj dokument mora biti temelj novog Zakona o sportu.

No, smatra Tkalčec, s donošenjem tih dokumenata ne treba žuriti jer se u nekoliko mjeseci ne može ispraviti sve ono što nije učinjeno godinama pa i desetljećima.

Tkalčec je pohvalio 100 postotno financiranje međimurskog sporta, ali smatra da sport i u Međimurju i u cijeloj Hrvatskoj zaslužuje puno više. Rješenje vidi u sudjelovanju ministarstva turizma u financiranju sporta.

Skupštinari su Tkalčeca informirali o konkretnim problemima s kojima se susreću, ali i nudili svoje ideje i komentare. Član Vijeća HOO im je odgovorio kako bi se puno toga u hrvatskom sportu riješilo s odvajanjem profesionalnog od amaterskog sporta. Poručio je svim sportskim djelatnicima da se uključe u stvaranje tako važnog dokumenta koji će biti okvir budućeg razvoja hrvatskog sporta te da mu se svi mogu obratiti sa svojim pitanjima i sugestijama.