Krovna međimurska sportska organizacija, Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i dalje pokazuje širinu brige oko sportaša i sporta. Nakon što je prošle godine bilo odlično prihvaćeno, nastavljeno je s organizacijom liječničkih predavanja namijenjena trenerima i sportskim djelatnicima u međimurskim klubovima.

Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora “Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama” još jednom su održali liječnici Andrej Prošev i Zrinka Rusan. Oboje su već održali predavanje u srpnju u Prelogu, a ovog puta lokacija predavanja je bila Kotoriba.

Kako je objašnjeno u županijskoj sportskoj zajednici cilj je što više korisnih informacija prenijeti što širem spektru sportaša i sportskih djelatnika te su iz tog razloga osim u Čakovcu, predavanja održana u Murskom Središću i Prelogu, a sad i u Kotoribi. Podršku je dala Općina Kotoriba na čelu s općinskim načelnikom Dariom Friščićem. “Kad smo dobili upit da ugostimo predavanja nisam dvojio ni sekundu, odmah sam prihvatio. Mjesto smo bogatog sportskog života s dugom sportskom tradicijom i svaka nova informacija vrlo će dobro doći ljudima iz naših klubova”, poručio je načelnik Kotoribe.

Predavanja je otvorila liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan. U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu “Iznenadna srčana smrt sportaša”. Kako je objasnila posljednjih godina povećan je broj tragičnih situacija na sportskim terenima, a u svom predavanju je naglasila načine kako prepoznati neke simptome i kako što kvalitetnije pružiti pomoć sportašima u arestu.

Nakon nje sportaši i sportski djelatnici iz Donjeg Međimurja mogli su čuti predavanje specijalista psihijatrije Andreja Proševa. Liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec i sam je bio dugogodišnji sportaš te je već radio predavanja na temu psihijatrije i sporta. Ovog puta se posvetio “Utjecaju sportske aktivnosti i vježbanja na mentalno zdravlje”. Na razumljiv i jednostavan način objasnio je sve prednosti redovitog bavljenja sportom, ali upozorio i na negativnosti na psihi koje su primijećene kod sportskih profesionalaca.

90 minuta u takvom stručnom okruženju s dvosmjernom komunikacijom je vrlo brzo prošlo, a sudionici su izrazili želju da se i u budućnosti na ovaj način informiraju o sponi sporta i zdravlja. Iz Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije poručuju kako će se s ovakvim predavanjima nastaviti i sljedeće godine.