Jedna od posljednji, ne samo hrvatskih već i europskih riječnih divljina, stari tok rijeke Drave od Svete Marije do Donje Dubrave bilo je mjesto provođenja edukacije za međimurske kineziologe. Profesori i učitelji tjelesne i zdravstvene kulture koji predaju u međimurskim osnovnim i srednjim školama naučili su kako voditi plovila rijekom i kako se ponašati s grupama na vodi.

Važni segment u plovidbi kajacima, rafting čamcima, SUP-ovima i općenito plovilima po Dravi naučili su, doslovce iz prve ruke, od onih najiskusnijih, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Čakovec. Upoznavanje s pravilima poput onog da se pojas za plutanje uvijek oblači prije ulaska u plovilo i skida tek nakon završetka spusta i izlaska na kopno, bilo je uvod u ono što ih čeka kada se odvoje od sigurnosti obale.

Čakovečki HGSS-ovci Miodrag Novosel i Nikola Želimorski detaljno su objasnili i ulogu volonterske organizacije kojoj pripadaju kao i neke akcije u kojima su posljednjih mjeseci sudjelovali. Toplo i mirno vrijeme na ruku je išlo predavačima i 25-ero polaznika koji su nakon opširnog praktičnog dijela imali prilike primijeniti naučeno spuštajući se plovilima Dravom.

Upravljanje na rijeci Dravi rafting čamcima te sit on top kajacima osobama vičnim sportu nisu predstavljale prevelike poteškoće, ali stajanje i upravljanje SUP-om (stand up paddleboard) pokazalo se ipak malo izazovnijim. No i taj izazov međimurski kineziolozi su brzo savladali i dokazali zašto su SUP-ovi, posljednjih godina u svijetu, jedna od najbrže rastućih aktivnost rekreacije na vodi. Osim teorijskog dijela pripadnici HGSS-a demonstrirali su i brojne praktične vještine koje na rijeci poput Drave vrlo dobro dođu, poput bacanja plutajućeg užeta za spašavanje (vursaka) i izvlačenje osoba na obalu do tehnike oživljavanja.

„Višesatno zanimljivo i dinamično učenje prošlo je kao u sekundi“ izjavio je sudionik edukacije Marin Horvat, ujedno i tajnik Međimurskog školskog sportskog saveza. Dodao je kako je cijeli program bio iznimno kvalitetno koncipiran i proveden ta su on i njegovi kolege naučili brojne izuzetno korisne vještine.

„Ovo će nam izuzetno dobro doći, posebno kada ćemo voditi naše učenike da se upoznaju s ljepotama Drave“ naglasio je te ujedno poručio kako se upravo osnovnoškolci i srednjoškolci moraju upoznati s prirodnim ljepotama i turističkim potencijalom rijeka koje oplakuju Međimurje, kako bi se sačuvao i prenio na sljedeće generacije po principu održivog razvoja.

Upravo je ta misao i bila vodilja Provedbenom odboru Europske regije sporta 2022. u pripremi ove edukacije, kako bi se Međimurje dodatno pozicioniralo kao sportsko-turistička regija. Sportovi na vodi i pustolovni riječni turizam bit će jedne od glavnih aktivnosti u sklopu titule Međimurje – Europska regija sporta.

Ova edukacija napravljena po principu „teaching the teachers“ dio je šire strategije koja za cilj ima promovirati Muru i Dravu kao mjesto gdje sportsko-rekreativni turizam i prirodne ljepote koegzistiraju i idu ruku pod ruku. U tu svrhu Međimurska županija kupila je dio opreme te u suradnji sa sportsko-rekreativnim udrugama DSR ČAKI i USR CROATIAN OUTDOORS osigurala sit on top kajake, rafting čamce i SUP-ove koji su namijenjeni školarcima za skore aktivnosti.

Bitno je istaknuti kako se dio opreme sufinancira i sredstvima Ministarstva turizma i sporta, kroz projekte spomenutih udruga, čija je podrška u ovakvim edukacijama te predstojećim projektima od iznimne važnosti, osobito za razvoj sportskog turizma i pustolovnih aktivnosti u Međimurju.

Efekte edukacije profesori i učitelji moći će demonstrirati već u rujnu kada će biti održane 1. Igre na vodi međimurskih srednjih škola, a slične igre planirane su i za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola, dok će sportsko rekreativne udruge provoditi edukacije za međimurske srednjoškolce i studente Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.